keputusan terkini piala dunia 2014

selongkar di sini

PLEASE PRAY FOR GAZAGet paid to share your links!

posting terkini

07 July 2014

berhati-hati beli juadah berbukaBAZAR Ramadan sentiasa menjadi tumpuan masyarakat untuk mendapatkan juadah berbuka puasa.

HARI ini masuk sembilan hari umat Islam di negara ini menunaikan ibadah puasa pada bulan Ramadan. Ibadah puasa bukan sahaja bermaksud menahan diri daripada lapar dan dahaga antara terbit fajar hingga terbenam mentari.

Malah, ia merangkumi semua perkara yang boleh membatalkan ibadah tersebut seperti memasukkan objek ke dalam rongga badan yang terbuka secara sengaja, kedatangan haid, nifas atau kelahiran bagi wanita, menjadi gila dan pitam sepanjang hari.

Ketibaan bulan mulia ini sinonim dikaitkan dengan kewujudan bazar Ramadan yang boleh diibaratkan seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Bazar Ramadan merujuk kepada aktiviti perniagaan di sesuatu lokasi strategik yang menjadi tumpuan pengunjung setempat untuk mendapatkan pelbagai juadah berbuka sama ada moden mahupun tradisional.PENCEMARAN silang merupakan salah satu faktor berlakunya masalah cirit-birit.

Pembukaan bazar Ramadan ini memudahkan masyarakat terutamanya yang sibuk dengan tugasan seharian untuk mendapatkan pelbagai juadah berbuka seperti air, kuih-muih, lauk-pauk sehinggalah kepada buah-buahan.

Walaupun begitu, kita pasti tidak terlepas daripada mendengar kisah-kisah keracunan makanan yang sering dialami oleh masyarakat selepas menjamah juadah berbuka yang dibeli dari gerai-gerai yang terdapat di bazar Ramadan.

Aktiviti penyediaan makanan yang tidak bersih antara salah satu faktor berlakunya masalah keracunan makanan.

Kewujudan pencemaran silang seperti tangan dan alatan yang tidak bersih ketika mengendalikan makanan akan menyebabkan wujudnya bakteria staphylococcus.

Bakteria ini sering terdapat pada bahagian kulit manusia.

Sekiranya penjual tidak memakai sarung tangan atau tidak membasuh tangan ketika mengendalikan makanan, maka bakteria tersebut akan dipindahkan secara terus kepada makanan.

Makanan yang tercemar itu sekiranya dimakan, ia akan menyebabkan perut berasa memulas dan cirit-birit.BAKTERIA salmonella yang terdapat pada daging akan menyebabkan cirit-birit sekiranya tidak dimasak dengan sempurna.


Selain itu, masakan yang dimasak secara tidak sempurna juga merupakan salah satu punca berlakunya keracunan makanan.

Makanan dimasak tidak sempurna akan menyebabkan bakteria salmonella yang terdapat pada daging atau ikan tidak mati sepenuhnya.

Sekiranya makanan tersebut dibiarkan dalam jangka waktu empat atau lima jam sebelum dimakan, ia akan menyebabkan bakteria tersebut kembali membiak.

Bakteria boleh membiak dengan pantas, sekiranya ada seribu bakteria pada sesuatu makanan, dalam masa dua jam ia boleh berganda menjadi sejuta.

Keadaan ini jelas menunjukkan bahawa bakteria salmonella boleh membiak dengan cukup pantas.

Individu yang mengambil makanan yang dicemari dengan bakteria tersebut ketika berbuka akan mengalami masalah perut tidak selesa, cirit-birit dan muntah pada waktu awal pagi.

Hal ini kerana, bakteria salmonella bertindak balas agak perlahan berbanding staphylococcus.

Individu yang mengalami cirit-birit yang berlarutan sehingga waktu siang dan jika berpuasa digalakkan untuk berbuka.

Ini kerana, cirit-birit akan menyebabkan berlakunya kehilangan air yang banyak dalam badan, sekiranya air tidak diambil, ia boleh membawa maut.

Dalam pada itu, para pengguna terutamanya pengunjung bazar Ramadan di nasihatkan supaya membeli juadah di gerai yang diyakini bersih dan selamat.

Selain itu, pihak Kementerian Kesihatan di harapkan  dapat memainkan peranan lebih berkesan dengan melakukan pemantauan secara berkala di gerai-gerai yang terdapat di bazar Ramadan.


No comments :

Post a Comment