keputusan terkini piala dunia 2014

selongkar di sini

PLEASE PRAY FOR GAZAGet paid to share your links!

posting terkini

30 March 2014

halang pemimpin PR ke serawak ...BN menang menipu PRK BalingianBarisan Nasional (BN) mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian pada pilihan raya kecil (PRK) yang berlangsung hari ini, dengan majoriti 6,911 undi.

Calonnya Yussibnosh Balo, 48, memperoleh 8,194 undi, berbanding calon PKR Abdul Jalil Bujang, 55, yang mendapat 1,283 undi.

Pada 2011, bekas Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud memperoleh 6,210 undi untuk memenangi kerusi DUN Balingian dengan majoriti 5,154 undi, dalam pertandingan tiga penjuru, menewaskan Suriati Abdullah daripada PKR yang memperoleh 871 undi, dan calon Bebas Datuk Salleh Jafaruddin 1,056 undi.

Keputusan hari ini diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya PRK Balingian Shafrie Saili di pusat penjumlahan undi di Dewan Suarah Mukah.

Katanya 146 kertas undi diisytihar rosak.

Undi yang diperoleh Yussibnosh bertambah sebanyak 701 berbanding jumlah undi yang diperoleh Abdul Taib.

PRK DUN Balingian diadakan ekoran perletakan jawatan Abdul Taib sebagai Anggota Dewan Undangan negeri Balingian, dan beliau kemudiannya dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak

1 comment :

  1. 8,194 pengundi di Balingian diperbodohkan oleh BN. hanya 1,283 pengundi yang tidak diseleweng oleh utusan, rtm dan tv3 dan bangkit tolak penipuan BN. Keputusan PRK DUN BALINGIAN sangat malang sekali.

    di tambah dengan taktik menipu sebegini....demokrasi apa macam ini....demokrasi taik kucing.. syok sendiri...baca ini...

    http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/halang-masuk-sarawak-tindakan-terdesak-pemimpin-bn-kata-ketua-wanita-pkr

    ReplyDelete