keputusan terkini piala dunia 2014

selongkar di sini

PLEASE PRAY FOR GAZAGet paid to share your links!

posting terkini

22 February 2014

ikan pari terbesar di lindungiSEORANG penyelidik hidupan laut mendekati seekor ikan pari manta di perairan Raja Ampat pada 23 November tahun lalu.- AFP

JAKARTA - Indonesia semalam mengumumkan kawasan perlindungan ikan pari manta terbesar di dunia meliputi rantau seluas beberapa juta kilometer persegi.

Pari manta merupakan spesies ikan pari terbesar di dunia.

Undang-undang bagi mewujudkan kawasan perlindungan pari manta itu meliputi kawasan seluas 5.8 juta kilometer persegi di perairan negara ini.

Pemerintah Indonesia melarang penangkapan dan eksport ikan tersebut di kawasan berkenaan.

Usaha mengenainya dibuat bagi melindungi ikan bersayap gergasi itu selain menarik kehadiran lebih ramai pelancong datang ke kepulauan tersebut.

Susulan pengumuman tersebut, pari manta kini merupakan spesies dilindungi di seluruh perairan Indonesia. Sebelum ini perairan negara terbesar di Asia Tenggara itu menjadi kawasan pemburuan jerung dan pari terbesar di dunia.

Langkah berani pemerintah itu dipuji beberapa pertubuhan pemuliharaan antarabangsa.

Ia dibuat selepas pemerintah Indonesia bersetuju bahawa seekor pari manta hidup dapat membawa pendapatan pelancongan bernilai jutaan dolar sepanjang hayat haiwan marin itu.

Kawasan yang terkenal dengan ikan pari itu terletak di perairan Raja Ampat, barat laut Pulau New Guinea dan di sekitar pulau Bali.

Pendapatan itu jauh lebih besar daripada tangkapan seekor pari manta yang dijual pada harga di antara AS$40 (RM132 hingga AS$500 (RM1,650).

Ramai pelancong asing mengunjungi Indonesia pada setiap tahun untuk menyelam di perairan negara ini bagi melihat pari manta.

Haiwan itu mempunyai sayap sepanjang sehingga 7.5 meter yang digunakan untuk bergerak di dalam laut.

"Indonesia kini mempunyai industri pelancongan ikan pari kedua terbesar di dunia dengan anggaran pendapatan berjumlah AS$15 juta (RM49.5 juta)
No comments :

Post a Comment