keputusan terkini piala dunia 2014

selongkar di sini

PLEASE PRAY FOR GAZAGet paid to share your links!

posting terkini

18 June 2014

presiden FAM memang pondan , menteri sukan otak berdaki dan pemain kaki bangku ....jangan mimpilah malaysia layak ke piala dunia selagi kerajaan UMNO-BN memerintah...kroni dan rasuah kerajaan haramjadah merosakkan mutu sukan negara....!!!!
Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM)  di kritik kerana  gagal menunaikan janjinya apabila sasaran pasukan negara untuk layak ke Piala Dunia 2014 tidak menjadi kenyataan.

Kita masih  mempersoalkan kemampuan pasukan bola sepak negara yang masih gagal mencapai sasaran berkenaan ketika pertandingan berprestij itu sedang berlangsung di Brazil.

Bila di tanyakan isu ini   kepada  Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, beliau tidak mempunyai jawapan tentang perkara itu kerana sasaran terbabit diletakkan oleh FAM yang sepatutnya bertanggungjawab menjadikannya sebagai kenyataan.Biasalah  drama  bangau oh bangau...!!!

Bagaimanapun, Khairy berkata, beliau yakin pasukan negara akan berupaya beraksi di Piala Dunia suatu masa nanti melalui program pembangunan bola sepak yang dilaksanakan kementeriannya, namun tidak mahu meletakkan sasaran khusus seperti FAM.

"Saya bukan Presiden FAM dan tidak boleh menjawab perkara ini, cuma kita berharap melalui pelan pembangunan bola sepak yang dilaksanakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) kita akan layak ke Piala Dunia, namun tidak mahu meletakkan sasaran bila? Nanti saya kena jawab pula nanti, macam sekarang ini," katanya dalam persidangan Dewan Rakyat .

Khairy berkata:"Melalui pelan pembagunan ini kita kena bermula semula dari awal. Kita sudah bincangkan sebelum ini saiz bukanlah halangan, contohnya pasukan kegemaran saya Argentina pagi tadi masih mampu mencipta kemenangan walaupun saiz pemainnya tidak begitu besar."

Katanya, masalah yang dihadapi negara sehingga masih belum berupaya melayakkan diri ke Piala Dunia adalah disebabkan tidak memberi tumpuan kepada aspek pembangunan bola sepak.

Malah beliau yang pernah menjadi Timbalan Presiden FAM menyedari bahawa peruntukan untuk tujuan pembangunan bola sepak cukup kecil, begitu juga persatuan negeri lebih memberi tumpuan kepada soal pembayaran gaji pemain senior.

Peruntukkan banyak mana pun ...tapi penyelewengan  di peringkat atasan  persatuan bolasepak malaysia serta  kroni kroni yang berkaitan tidak  mampu mengubah keadaan...bila mana wang menjadi sandaran dan bukan semangat cintakan negara  yang tulin  berkobar bkobar.

Selagi  pemimpin atasan  yang memegang  satu satu organisasi  enggan bertanggungjawab atas sebarang kekalahan atau kesilapan  yang boleh mengaibkan negara  dengan enggan meletakkan  jawatan seperti di negara negara yang maju dalam pelbagai bidang sukan dan  arena politik...selagi itulah  mutu apa apa  bidang di negara kita adalah lebih  teruk dengan negara afrika yang sedang bergolak...

Sampai kiamat pun tak selesai isu ini selagi kerajaan perasuah  dan mementingkan kroni  masih berkuasa...jangan mimpilah  sukan sukan berprestej  tinggi seperti  bolasepak  semakin maju dan bertaraf dunia...!!!No comments :

Post a Comment