keputusan terkini piala dunia 2014

selongkar di sini

PLEASE PRAY FOR GAZAGet paid to share your links!

posting terkini

01 June 2014

rupanya JAKIM ubah laporan asal CADBABI kerana di tekan...!!!ada beberapa isu yang menyebabkan majlis fatwa memberi fatwa mengarut bahwa  babi halal di makan  dan  dengan alasan yang ianya  x dapat di elakkan.antaranya ialah :

1. Pegawai Jakim mendedahkan bahawa JAKIM akan mengubah laporan asal berkaitan status halal coklat cadbury.

2. Tujuan sebab nak menyelamatkan syarikat tersebut.

3. Ini juga dibuat bagi menyelamatkan dua syarikat lain yang juga pemegang saham kepada syarikat yang produce Cads.

4. Perkara itu dibuat bagi melindungi syarikat daripada kerugian yang besar.

5. Saman2 yang bakal dihadapi oleh Cads adalah munasabah sehingga menyebabkan mereka takut.


Kenapa mereka sanggup membiarkan diri ditekan.

Adakah syarikat Cadbury ialah boss di negara ini?

Bagaimana kapitalis boleh menekan undang2 di negara neh?

Memang pelik la kalau nak rasa simpati pada JAKIM dan KKM. Ini adalah satu hujah untuk kita bagitau kepada rakyat betapa teruknya sistem penguatkuasaan dan pemantauan yang dijalankan oleh JAKIM dan KKM sehingga sewenang2nya boleh ditekan oleh pihak2 tertentu.

Tak bodoh nak mampos ke namanya tue?

Wa pun tak la nak percayakan kata2 di atas tanpa sebarang bukti konkrit. Just nak sampaikanla.. kalau betul maka agensi yang bermasalah sekali lagi. JAKIM dan KKM la jawapannya.


Dan satu lagi. KERUGIAN?

Cads bukan bodoh. Dorang bisnes punya orang. HARAM di Malaysia belum tentu HARAM di negara orang lain. Pembalut coklat boleh ditukar dan diimport ke luar negara untuk dijual sebagai coklat yang tidak halal. Bahkan mereka boleh jualkan sebagai product lain dengan pembalut lain (jenama lain) yang tidak halal.

Isunya bukan kandungan babi dalam coklat.Isunya pembalut yang ada sekarang ada cop halal sedangkan ia tak halal disebabkan dna babi tadinya tue.

Dia orang ada banyak strategi marketing untuk memastikan mereka takan kerugian di negara neh by any cara pun. Wa tak rasa syarikat2 neh akan bodoh2 pergi ugut dan tekan JAKIM dan sebagainya untuk tukar laporan melainkan apa yang wa nampak ialah 'rundingan damai' sedang berlangsung.

Ini kerana ahli2 perniagaan neh bayar cukai kepada kerajaan. Dan kerajaan pula ada tanggungjawab untuk memastikan kelangsungan pembayar2 cukai ini supaya mereka berkemampuan untuk terus terusan membayar cukai.

Yakni, suka tak suka kena la lindungi 'banker' mereka dari bankrupsi dan kerugian. Jika mereka rugi, kerajaan juga rugi. Apatah lagi jika syarikat2 ini juga terlibat sebagai penaja yang membabitkan urusan politik.

Jika rundingan damai itu betul dan mementingkan kebaikan semua pihak, wa tak menolak ia patut dilakukan secara berhemah.

Jika rundingan damai itu mendorong kepada pemanipulasian hak pengguna maka wa rasa memang bullshit lah agensi2 penguatkuasaan di negara neh.

Cuma apa yang wa  kesali ialah ;

1. Babi dikesan pada 27 feb 2014

2. Sehingga 22 mei ia didiamkan tanpa apa2 perkhabaran dari JAKIM dan KKM.

3. Sehinggala ia leak di public barulah terhegeh2 KKM dan JAKIM bertindak.

Sebelum itu. Dari 27 feb sampailah ke 22 mei. Apa yang dia orang semua buat? Siapa tahu jawapannya? wau pun tak tau.

Lue fikirlah sendiri ek.

No comments :

Post a Comment