keputusan terkini piala dunia 2014

selongkar di sini

PLEASE PRAY FOR GAZAGet paid to share your links!

posting terkini

20 May 2014

gara gara pakcik google...penggunaan buku sebagai bahan rujukan semakin terancamNak dapat maklumat tu? Alahh Gooogle je ...begitulah bila kita ditanyakan maklumat yang diingini.

Jika 30 tahun lepas pencapaian internet mungkin menjadi sesuatu yang asing bagi kita semua namun kini ia sebenarnya hanya berada di hujung jari.

Lihat sahaja di sekeliling kita, baik yang kecil sehinggalah kepada yang berusia emas, rata-rata mempunyai gajet di tangan seperti telefon bimbit atau tablet yang canggih.

Dunia tanpa sempadan! Mungkin itu ungkapan paling tepat dalam melayari internet ketika ini dan antara pertanyaan yang sering kali diucapkan terutama golongan muda ialah masih relevankah pencarian maklumat menerusi bahan rujukan buku.

Mungkin sesetengah pendapat mengatakan pencarian sebegitu sudah ketinggalan zaman malah perpustakaan awam yang wujud tidak lebih sebagai tempat menyimpan buku semata-mata dan leceh untuk ke sana bagi mencari bahan rujukan apatah lagi bahan yang ada begitu terhad dan tidak terkini.

Aplikasi pencarian maklumat melalui internet sememangnya menjadi pilihan utama beliau kerana ia menjimatkan masa.

Kebergantungan kepada buku sebagai sumber rujukan semakin berkurangan dalam setiap tugasan dan pembelajaran kerana aplikasi internet jauh lebih cepat dan mesra pengguna.

Kita cuma perlu taip sahaja rujukan yang dikehendaki di pautan berkenaan dan semua maklumat akan diperoleh. Ia seperti buku bergerak.

Sumber rujukan buku yang agak terhad di perpustakaan dan tidak terkini juga menjadi faktor pelajar lebih cenderung menggunakan internet.

Dengan adanya sistem carian maklumat melalui internet pelbagai bahan berguna dapat diperoleh untuk kegunaan guru dan pelajar.

Sebagai guru, pengurusan masa yang bijak amat perlu dan kecanggihan teknologi maklumat amat membantu.

Bukan kita menafikan kepentingan buku sebagai sumber rujukan tetapi tranformasi positif dalam teknologi semasa boleh dimanfaatkan.

Bagaimanapun, pendidik perlu bijak memilih maklumat bersesuaian dengan keperluan semasa dalam pendidikan, katanya.

Perkembangan teknologi tidak gugat peranan buku

Walaubagaimanapun perkembangan teknologi itu tidak menggugat peranan buku sebagai sumber rujukan malah menjadi nilai tambah.

Tidak semua maklumat yang didapati dalam aplikasi carian maklumat tepat terutama untuk membuat kajian ilmiah.

Buku adalah sumber rujukan terjamin sedangkan terdapat banyak maklumat dalam internet boleh diedit oleh sesiapa..

Apa yang lebih penting adalah usaha menyemai minat membaca dalam kalangan masyarakat tanpa mengira apa sahaja bentuk dan kaedah pembacaan.

Usaha mencari maklumat melalui pembacaan buku memerlukan tumpuan dan ketekunan sehingga dapat menjadikan pembaca lebih matang, kritis dan menghargai bahan yang dibaca.

Apa yang mungkin menjadi kebimbangan apabila pelajar mendapatkan sepenuhnya maklumat daripada internet secara mudah akan mewujudkan budaya plagiat (meniru) yang akan membantutkan perkembangan ilmu.

Kedua-dua kaedah itu harus diseimbangkan dan pengguna perlu bijak mengguna teknologi terkini dalam memartabatkan ilmu.

Namun tidak di nafikan perkembangan pantas teknologi maklumat turut membantu memartabatkan buku sebagai bahan rujukan seperti sistem E-Book.

Sehingga kini peranan perpustakaan dan buku sebagai rujukan masih releven kepada masyarakat terutama pelajar..

Menurut Laporan Ekonomi 2013/3014 Kementerian Kewangan dalam Belanjawan 2014, rekod bilangan pengguna internet di Malaysia dijangka meningkat kepada 25 juta orang menjelang 2015 berbanding 18 juta orang pada 2012.

Laporan itu juga menyebut bahawa rakyat Malaysia semakin banyak menghabiskan masa melayari internet berbanding media lain seperti televisyen, radio dan akhbar dengan penggunaan internet yang meluas untuk rangkaian sosial.

Kadar penembusan rangkaian sosial sebanyak 91 peratus dengan satu daripada tiga minit yang digunakan dalam talian adalah untuk rangkaian sosial.

Seramai 11.8 juta rakyat dianggarkan mempunyai akaun Facebook dengan lebih 80 peratus melayari internet untuk mengakses Facebook.

No comments :

Post a Comment